Hoe een litteken na een operatie geneest, verschilt van persoon tot persoon. Ook leeftijd en de plaats op het lichaam spelen een rol. Toch kunt u een en ander doen om een litteken zo mooi mogelijk te laten genezen. Plastisch chirurg dr. Thierry Tondu zet u op weg.

1. Alert zijn voor infectie

Roodheid, zwelling, warm aanvoelen zijn tekenen van lokale infectie. Neem in dat geval zeker contact op met uw arts. Infectie kan optreden vanaf de derde dag tot een tweetal weken na de operatie. Nadien is er in principe geen infectiegevaar meer.

 

2. Ondersteunen waar nodig

De chirurg sluit een wonde in verschillende lagen, waarbij hij de buitenste huidlaag zo fijn mogelijk probeert te sluiten. Het is belangrijk om dat te doen met zo weinig mogelijk tractie op de huid. Om die reden genezen littekens op de borst en het gezicht mooier dan littekens op rug of schouder. Op de huid van rug en schouders staat immers veel meer spanning. Indien nodig voorziet de chirurg in postoperatieve ondersteuning voor het litteken. Een buikband bijvoorbeeld zorgt voor wat druk, zodat er niet aan het litteken wordt getrokken. Ook een postoperatieve bh bij borstingrepen zorgt ervoor dat de zwaartekracht minder invloed heeft en littekens kunnen helen met zo weinig mogelijk tractie.

3. Goed hydrateren

Na twee à drie weken kunt u het litteken geregeld insmeren met een hydraterende crème. Dat maakt het litteken soepeler waardoor het op middellange termijn minder opvallend zal zijn. Masseer de crème onder lichte druk in de huid. Een goede hydraterende crème volstaat. Er bestaan ook speciale, soms dure, littekenzalven. Die kunnen een meerwaarde hebben, maar de ervaring leert dat elke patiënt er anders op reageert. Het resultaat is dus moeilijk te voorspellen.

Download PDF