Dijlift
Door gewichtsschommelingen of uitgesproken gewichtsverlies kan er een verslapping van de bovenbenen ontstaan. Dit kan aanleiding geven tot een sterke rimpeling van de huid of tot een teveel aan huid en onderhuids vetweefsel. Meestal is dit voornamelijk aan de binnenzijde van de bovenbenen storend voor patiënten. Een dijlift is een heelkundige ingreep die het overschot aan verslapte huid kan corrigeren. Meestal gaat dit gepaard met een liposuctie, om de contour beter te accentueren. Liposuctie kan uitgevoerd worden aan de binnenzijde van de bovenbenen, de voorzijde en/of de buitenkant of volledig rondom rond.
Opgelet, een dijlift is geen ingreep om overtollig gewicht kwijt te geraken. Indien u te zwaar bent of ontevreden over uw gewicht, wordt geadviseerd eerst af te vallen totdat u uw streefgewicht hebt bereikt.
Praktisch
Correctie van huid- en vetoverschort ter hoogte van de dij
Wat
Ongeveer 2 uur
Duur ingreep
Algemene verdoving
Verdoving
1 à 2 nachten in het ziekenhuis
Verblijf
De ingreep
Bij een dijlift wordt de overtollige huid samen met het teveel aan vetweefsel weggenomen. Dit kan door een horizontaal litteken te maken in de lies en de huid naar boven op te spannen. Het litteken zit dan mooi verstopt in het ondergoed. Soms is het nodig eveneens een verticaal litteken te maken aan de binnenzijde van het bovenbeen. Een dijlift gebeurt steeds onder algemene verdoving in het ziekenhuis en duurt ongeveer 2 uur. Op het einde van de ingreep zal in elk been een buisje worden geplaats (drains) om het overtollig wondvocht af te voeren. Deze buisjes worden na 1 of 2 dagen verwijderd. U blijft 1 à 2 nachten in het ziekenhuis.
Nazorg
De eerste dagen na de ingreep kan u ongemak ervaren bij stappen en rechtkomen. De huid zal tijdelijk gezwollen en blauwachtig verkleurd zijn. Ook kan de huid gevoelloos zijn. Pijnstillers (paracetamol en ibuprofen) zijn tijdens de eerste dagen aangewezen.
Na de ingreep moet een drukbroek of lipopanty gedragen worden gedurende 6 weken.
Kort nadat de laatste drain werd verwijderd mag u thuis douchen. De wonden hoeven niet afgedekt te worden; het water mag er gewoon over lopen. Na het douchen dept u de wondnaad droog en ontsmet u kort met isobetadine. Er is geen verband nodig. Eventueel kan een kompresje onder de drukbroek aanbrengen.
Na twee weken zullen de hechtingen verwijderd worden. Vanaf dan moeten de littekens behandeld worden met littekenzalf.
Er wordt een periode van 4 weken relatieve rust aangeraden: geen sport en geen zware lasten tillen. Na deze periode kunnen sportactiviteiten geleidelijk terug hernomen worden. De meeste mensen kunnen 2 weken na de ingreep terug aan het werk.
Uiteraard zijn er zoals bij elke chirurgische ingreep ook risico’s of ongewenste effecten, dit wordt uitgebreid besproken tijdens de consultatie.