BRA Day 2023 - Antwerpen: Online Infosessie over Borstreconstructie

BRA Day 2023 - Antwerpen: Online Infosessie over Borstreconstructie

Elk jaar op de derde woensdag van oktober wordt wereldwijd 'Breast Reconstruction Awareness Day' (BRA Day) georganiseerd. Deze internationale dag is gewijd aan het informeren van vrouwen die overwegen een borstreconstructie te ondergaan na gedeeltelijke of volledige borstamputatie.

Dit jaar slaan de plastisch chirurgen van alle Antwerpse borstklinieken de handen ineen om deel te nemen aan dit belangrijke initiatief. Na het succes van de virtuele edities van voorgaande jaren, is besloten om opnieuw een online evenement te organiseren, na een jaar van afwezigheid. Tijdens de ZOOM-webinar zullen vooraanstaande experts lezingen geven om alle aspecten van borstreconstructie te belichten. De avond wordt afgesloten met een open vragenronde, waarbij alle deelnemers vragen kunnen stellen.

Het beste nieuws is dat deze informatieve sessie gratis toegankelijk is voor iedereen die meer wilt weten over borstreconstructie. De Antwerp BRA Day 2023 zal plaatsvinden op woensdag 18 oktober 2023 om 19:30 uur via Zoom.

Noteer dit evenement alvast in uw agenda. Meer info om deel te nemen vind je op www.antwerpbraday.be

Interview Dr Thiessen DM Magazine - Het succes van de lipfiller: "Met volle lippen hoor je er gewoon bij”

Comment

Interview Dr Thiessen DM Magazine - Het succes van de lipfiller: "Met volle lippen hoor je er gewoon bij”

Lipfillers zijn vandaag – met dank aan Instagram en de Kardashians – razend populair. “De druk om er lang jong en fris uit te zien, is groter dan ooit.”

Wie ooit de ambitie voelt om twintig mannen en vrouwen met lipfillers voor de camera te krijgen, denkt beter twee keer na. Lipfillers mogen op sociale media dan alomtegenwoordig zijn, er openlijk voor uitkomen dat je vollere grijns een duwtje in de rug nodig had, is vandaag de dag een pak minder vanzelfsprekend. Drie volle dagen research vergde het om zes mensen te vinden die – met moeite – bereid waren met hun lippen bloot te gaan op onze fotoshoot.

Ik merk dat er vooral bij jonge meisjes een enorme revolutie gaande is. Die zien er vandaag allemaal een beetje hetzelfde uit’

Nathalie Michiels (schoonheidskliniek The Browfactory)


En toch. Filip Thiessen is plastisch chirurg bij Clinic 12b in Antwerpen en ziet de populariteit van lipfillers in zijn praktijk jaar na jaar stijgen.

Comment

1 oktober 2017 - Open bedrijvendag ZNA

Comment

1 oktober 2017 - Open bedrijvendag ZNA

Beste patiënt, bij deze nodigen wij u uit om een kijkje te komen nemen tijdens de open bedrijvendag van ZNA.

Onze artsen zullen u wegwijs maken in het operatiekwartier te ZNA Jan Palfijn tussen 10u en 13u en te ZNA Middelheim tussen 14u en 17u. In de operatiezaal worden enkele plastische ingrepen toegelicht zoals o.a: liposuctie, ingreep met borstprothesen, etc.

Voor verdere info en het volledige programma kan u terecht op de link www.zna.be/openbedrijvendag

Wij hopen op uw talrijke aanwezigheid.

Comment

NIEUW in Clinic12b: laserbehandeling op maat

Comment

NIEUW in Clinic12b: laserbehandeling op maat

Door middel van laser kunnen bepaalde huidaandoeningen efficiënt en niet-invasief worden behandeld.  Een laserstraal die op de huid wordt gericht, zal warmte genereren in de weefsels.  Door de juiste parameters te selecteren, kunnen we deze warmte selectief gebruiken om bv. bloedvaatjes of haarzakjes te vernietigen.  De omgevende weefsels worden gespaard, waardoor er weinig neveneffecten zijn.  Na de behandeling kan je vrijwel onmiddellijk terug aan de slag.  De behandeling is ook nagenoeg pijnloos.

Laser heeft zowel medische als esthetische toepassingen:

  • behandeling van huidveroudering: verwijderen van ouderdomsvlekjes en gesprongen adertjes, egalere textuur, behandelen van rimpeltjes, huidverstrakking
  • permanent ontharen
  • behandeling van ongewenste bloedvaatjes, spataders, couperose, angiomen
  • behandelen van littekens bv. na ongeval, acné, operatie
  • behandelen van pigmentvlekken bv. zwangerschapsmasker

Verschillende huidproblemen hebben een verschillende laserbehandeling nodig.  In Clinic12b hebben we meerdere types laser en IPL ter beschikking, zodat we elke patiënt deskundig de juiste behandeling kunnen aanbieden voor een optimaal resultaat.

Twijfelt u of u in aanmerking komt voor een laserbehandeling?  Uw plastisch chirurg kan u tijdens een vrijblijvend consult persoonlijk advies geven om de meest optimale resultaten te bekomen.

Afspraak maken

 

Comment

UZA verheugd over brede consensus terugbetaling borstreconstructie

Comment

UZA verheugd over brede consensus terugbetaling borstreconstructie

Op 19 oktober 2016 was het wereldwijd Breast Reconstruction Awareness Day. Het UZA zet sterk in op de behandeling en zorg van borstkankerpatiënten. Het UZA ondertekende in belang van de patiënt reeds de conventie over terugbetaling van een borstreconstructie met eigen weefsel.

Als derdelijnsziekenhuis met een groot aantal borstkankerpatiënten en als mede-organisator van Antwerp Bra Day zijn we blij te vernemen dat de betere terugbetaling nu concreet wordt dankzij de brede consensus die bereikt is in de sector samen met de specialisten.

In België krijgt één op de negen vrouwen ooit borstkanker. Bij een groot merendeel van deze vrouwen is de behandeling succesvol. België behoort tot de Europese landen met de beste outcome wat betreft het aantal overlevenden van borstkanker vijf jaar na diagnose. De diagnose borstkanker krijgen of een verhoogd risico op borstkanker hebben blijft ondanks de vooruitgang in de behandeling een zeer ingrijpende gebeurtenis in het leven van vele vrouwen. Er wordt zoveel als mogelijk borstsparend gewerkt. Dit is echter niet voor alle patiënten een mogelijkheid. Voor patiënten die een borstverwijdering ondergaan is het belangrijk om een kwaliteitsvolle borstreconstructie zo toegankelijk mogelijk te maken.

Natuurlijker en lager risico

Bij een borstreconstructie heeft een vrouw de keuze tussen implantaten en een reconstructie met eigen weefsel. Veel vrouwen kiezen voor de laatste optie omdat dit een natuurlijker resultaat geeft en een lager risico op complicaties in de toekomst. Een borst reconstrueren met eigen weefsel is complexer, duurt langer en kost meer. Gelukkig wordt de betere terugbetaling nu ook concreet.
De regeling geldt voor patiënten met borstkanker of patiënten die een verhoogd risico op borstkanker lopen en hun borsten preventief moeten laten verwijderen.

Antwerp Bra Day

Om het bewustzijn en de toegang tot reconstructieve borstingrepen te bevorderen, wordt jaarlijks wereldwijd BRA-day georganiseerd. Ook de Antwerpse ziekenhuizen steken jaarlijks de koppen samen om een ontmoetingsmoment te organiseren met patiënten en iedereen die vragen heeft. Antwerp Bra Day gaat door vanavond in het ALM-event and conference center in Berchem. Meer info over de informatiesessies op www.antwerpbraday.be.

Bron: atv.be

Comment

ZNA Borstkliniek schrapt esthetische supplementen bij borstreconstructies met eigen weefsel

Comment

ZNA Borstkliniek schrapt esthetische supplementen bij borstreconstructies met eigen weefsel

De ZNA Borstkliniek is verheugd de nieuwe tarieven aan te bieden aan zijn patiënten. Borstreconstructies met eigen weefsel waren de laatste dagen veelvuldig in de actualiteit wegens een akkoord dat geblokkeerd zat.

Het akkoord dat in juli was afgesloten werd alsnog door geen enkel ziekenhuis gevolgd, wat de reconstructies veel minder toegankelijk maakten. De situatie is nu gedeblokkeerd na een akkoord tussen Minister M. De Block en de Koninklijke Belgische Vereniging Plastische Chirurgie (RBSPS). 

De ZNA Borstkliniek, dat wordt gecoördineerd vanuit ZNA Middelheim laat weten dat zij bereid is op het voorstel in te gaan en dat het dossier nu voor hen meteen naar het RIZIV kan om alles administratief in orde te brengen. Plastisch chirurg dr. Filip Thiessen van ZNA Middelheim zegt “verheugd te zijn dat hij zeer binnenkort (maximaal enkele weken) deze nieuwe tarieven kan aanbieden aan zijn patiënten”.

Het multidisciplinair artsenteam van de ZNA Borstkliniek bestaat uit anatoom-pathologen, borstchirurgen, gynaecologen, radiotherapeuten, radiologen, oncologen en plastische chirurgen en is ook aanwezig in het ZNA Jan Palfijn.

Bron: GVA.be

Comment

NIEUW: huidverjonging dmv TCA peeling

Comment

NIEUW: huidverjonging dmv TCA peeling

Een peeling met TCA of Trichloorazijnzuur is een chemische peeling die zorgt voor een verjongend effect door een vernieuwing van de oppervlakkige lagen van de huid.  De procedure wordt door uw plastisch chirurg uitgevoerd en duurt 30 minuutjes.

De effecten van een TCA peeling zijn:

  • Verjonging van zonbeschadigde huid
  • Egaliseren van de huid: verfijnen van poriën, verminderen van acné littekens
  • Verminderen van pigmentvlekken en egaliseren van de teint
  • Verminderen van zeer fijne rimpeltjes

Afhankelijk van uw huidtype en het beoogde resultaat, zal uw plastisch chirurg een individueel behandelplan voor u opstellen.  U bent welkom op de raadpleging voor meer informatie of voor een persoonlijke analyse.

 

Comment

Maagverkleining voor blijvend gewichtsverlies

Maagverkleining voor blijvend gewichtsverlies

Steeds meer personen met overgewicht ondergaan een maagoperatie met gastric bypass om hun gewichtsprobleem blijvend aan te pakken. Na die ingreep kun je minder voedsel innemen en verlies je heel wat overbodige kilo’s. Maar wat houdt zo’n operatie precies in? En wie komt ervoor in aanmerking?

Gewicht verliezen, voor heel wat mensen is het iets wat hun leven beheerst. Alles draait rond eten, diëten en de ontgoochelingen die ermee gepaard gaan. Tot op heden is een maagverkleining de enige manier om blijvend gewicht te verliezen. Prof. dr. Guy Hubens helpt in het UZA jaarlijks 150 tot 200 patiënten met een gastric bypass. ‘Niet te verwarren met een maagring’, benadrukt hij.

Bypass versus maagring

‘Tien jaar geleden verkleinde men de maag vaak door middel van een maagband of -ring, maar van die techniek komen de specialisten nu bijna helemaal terug. Op lange termijn worden de resultaten bij de meeste patiënten minder goed. Bij een gastric bypass verdelen we de maag met chirurgische nietjes in twee compartimenten. De dunne darm, die onderaan de maag vertrekt, wordt doorgesneden en verbonden met het kleine maagcompartiment bovenaan’, legt Hubens uit. Je voedsel belandt enkel in dat kleine maagcompartiment, waardoor je sneller het gevoel krijgt dat je verzadigd bent. Maar dat is nog niet alles. ‘Doordat het voedsel niet in het grote maagcompartiment en het begin van de dunne darm passeert, komt het sneller aan in het laatste stuk van de dunne darm. En daar is het ons om te doen. Op die plaats zitten namelijk cellen die bepaalde hormonen – incretines – in gang zetten wanneer ze in contact komen met voedsel. Het zijn die hormonen die je suikerspiegel regelen en ervoor zorgen dat je gewicht verliest. De patiënt vermagert dus niet enkel door de kleinere voedselhoeveelheden.’

Wie komt in aanmerking?

Bij een eerste consultatie wordt nagekeken of de patiënt in aanmerking komt voor een zogenaamde bariatrische ingreep. Volgens de Belgische wetgeving kan dat enkel als het overgewicht veroorzaakt wordt door een teveel aan eten, en niet door een hormonale aandoening of een genetische afwijking. Het BMI moet hoger zijn dan 40, of hoger dan 35 in combinatie met diabetes type 2, een hoge bloeddruk of slaapapneu. Ook iemand die ooit een operatie tegen zwaarlijvigheid onderging die nu niet meer werkt, kan in aanmerking komen. De minimumleeftijd is 18 jaar. Alleen in heel speciale omstandigheden wordt daarvan afgeweken. Voldoe je aan al die voorwaarden, dan ga je op consultatie bij de diëtiste, die je eetpatroon onder de loep neemt. Hubens: ‘De manier waarop mensen zwaar geworden zijn, kan namelijk erg verschillen. Je hebt emo-eters, stresseters … de ene persoon snoept de hele dag door kleine beetjes, een andere slechts drie keer per dag, maar dan telkens enorme bergen.’ Op de afdeling metabole ziekten wordt nog eens nagekeken of de zwaarlijvigheid écht niet het gevolg is van een hormonale storing. Men onderzoekt of het overgewicht al schade heeft aangebracht aan het lichaam, of de patiënt risico loopt op suikerziekte en of er problemen zijn met de lever en nieren. Pas nadien volgt de eigenlijke operatie.

Gewichtsverlies en andere voordelen

‘Hoeveel kilo een patiënt verliest, is heel persoonsgebonden’, zegt Hubens, ‘maar we kunnen stellen dat patiënten door de operatie 60 tot 75 procent van hun overgewicht kwijtraken. Weeg je 130 kg bij 1m60, dan heb je ongeveer 70 kg overgewicht. Door de operatie verlies je daar 60 tot 75 procent van, zo’n 45 kg. Of iemand nu uiteindelijk 85 of 92 kg weegt, is voor mij als dokter niet zo belangrijk. Wel belangrijk is dat die patiënt van een zieke naar een gezonde situatie is geëvolueerd. Een bariatrische ingreep heeft immers ook een gunstig effect op ziektes die samenhangen met zwaarlijvigheid, zoals diabetes, hoge bloeddruk en slaapapneu. 90 procent van de patiënten met suikerziekte zal zijn medicatie snel kunnen afbouwen na de operatie. Allemaal door die incretines in de darmwand.’

Mogelijke complicaties

Is de hele operatie zonder gevaar? ‘Helaas niet. Hoewel het heel weinig voorkomt, kan er een lek ontstaan op de plek waar de dunne darm aan de kleine maag wordt vastgezet. Meestal kunnen we dat oplossen met antibiotica, maar in het slechtste geval moeten we opnieuw opereren. Je kunt ook last krijgen van het zogenaamde dumpingsyndroom, waarbij je misselijk wordt na het eten van bepaalde voedingsproducten. De meeste patiënten vinden dat niet zo’n probleem, want het belet hen om slechte dingen te eten. Maar als je slecht reageert op alle soorten voedsel, dan wordt het wel heel vervelend.’ Een belangrijke succesfactor is de opvolging van de patiënten na de operatie. ‘Idealiter komen ze tot drie jaar na de ingreep om de drie maanden op consultatie, waar we onderzoeken of ze bijvoorbeeld geen tekort hebben aan bepaalde vitamines.’

Overtollige huid: plastische chirurgie

Wie snel vermagert, krijgt vaak te maken met overtollige huid op buik, billen, borsten en armen. Fitnessen en zwemmen kunnen helpen, maar toch niet volledig voorkomen dat het gewicht sneller krimpt dan het vel. ‘Mijn collega dr. Filip Thiessen en ik voeren esthetische correcties uit bij patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan’, vertelt dr. Thierry Tondu, plastisch chirurg in het UZA. ‘Bij iemand die heel fel vermagerd is, klopt de proportie tussen taille en benen vaak niet meer. Hoewel de benen smaller geworden zijn, blijft er vaak nog heel wat overtollige huid over rond de buik en onderrug. Daar voeren we doorgaans een buikwandcorrectie uit, heel vaak in combinatie met een liposuctie, om weer een mooie taille te creëren.’ Ook borstcorrecties worden na een maagverkleining vaak uitgevoerd. ‘Dan liften we de borst, plaatsen we de tepel hogerop op de proportioneel juiste plaats. Meestal planten we ook een prothese in wegens volumeverlies in de borsten. Ook bovenarmen en dijlifts komen aan bod. Geen enkele correctie kan echter zonder littekens worden uitgevoerd.’ Plastische ingrepen gebeuren meestal pas vanaf een jaar na de operatie, wanneer het gewicht stabiel is. Rokende patiënten moeten er een rookstop van minstens vier maanden voor inlassen. ‘Nicotine veroorzaakt doorbloedingsproblemen wat vaak resulteert in slechtere wondheling en minder mooie littekenvorming. Ook is de kans op wondinfectie hoger bij rokers.’

Download PDF

 

 

 

Een nieuwe borst uit eigen weefsel

Een nieuwe borst uit eigen weefsel

Vrouwen die wegens borstkanker een borstamputatie ondergingen, kiezen steeds vaker voor een borstreconstructie met eigen weefsel. Die operatie is zwaarder dan een reconstructie met siliconeprothesen, maar geeft een natuurlijker en beter resultaat, zeker op lange termijn.

Het aantal borstreconstructies met eigen li chaams weef sel stijgt’, zegt plastisch chirurg dr. Thierry Tondu. ‘Dat is een goede evolutie. Een reconstructie met eigen weefsel is een zwaardere ingreep, maar biedt op termijn de beste resultaten. Bij siliconeprothesen bestaat immers het gevaar dat littekenweefsel een kapsel vormt rond de prothese en zo de prothese vervormt. Die vrouwen moeten dan ook vaker opnieuw onder het mes.’

Buik wordt borst

‘Een reconstructie met eigen weefsel geeft ook een natuurlijker resultaat’, vult dr. Filip Thiessen aan, eveneens plastisch chirurg in het UZA en verbonden aan de UZA-borstkliniek. ‘Een borst van eigen weefsel beweegt en evolueert mee met het lichaam van de vrouw en voelt natuurlijker en warmer aan. Nadeel is wel dat de patiënte er een extra litteken aan overhoudt, op de plaats waar we het weefsel wegnemen. Meestal is dat op de buik, soms op de rug, de bil of het bovenbeen.’ Uit de buik haalt de chirurg een zogenaamde ‘diep-!ap’ van huid, vetweefsel en bloedvaten. De ader en slagader van de !ap koppelt hij aan een ader en slagader van de borstkas. De bloedvaten van amper twee tot drie mm doorsnede worden onder de microscoop minutieus gehecht. ‘Een uiterst complexe ingreep’, zegt Tondu. ‘Maar we voeren ze zo vaak uit dat het risico op complicaties erg klein is. Het grootste risico is dat er een bloedklonter in de bloedvaten terechtkomt. Daarom volgen we de patiënte na de operatie nauw op: elk half uur controleren we of het bloed vlot door de aders stroomt.’

Natuurlijk decolleté

Drie tot vier maanden later kan de chirurg onder lokale verdoving een tepel maken door op de borst zelf weefsel te verschuiven. Daarna kan de patiënte een tepelhof laten tatoeëren. ‘Het resultaat is een natuurlijk decolleté. Een uitgesneden jurk, een badpak, een bikini: vrouwen kunnen weer alles dragen zonder dat iemand iets merkt. Het blijft wel een nabootsing: er zijn littekens en het gevoel in de borst is niet hetzelfde als voordien. Vrouwen voelen wel de aanraking van hun partner, maar het erotische gevoel is weg’, zegt Thiessen. Het kostenplaatje van een reconstructie met eigen weefsel is niet min. Het grootste deel van de borstreconstructie wordt terugbetaald door het ziekenfonds. Na tussenkomst van het ziekenfonds en eventueel de hospitalisatieverzekering valt er momenteel nog een deel ten laste van de patiënte. Tondu: ‘Dat komt omdat een borstreconstructie lang duurt, wel zes tot acht uur. Ook andere ziekenhuizen vragen een vergelijkbaar supplement. Vorige zomer gingen stemmen op om de terugbetaling op te trekken. Terecht, want een borstreconstructie onderga je natuurlijk niet voor je plezier.’

Download PDF

Met een litteken naar huis

Met een litteken naar huis

Hoe een litteken na een operatie geneest, verschilt van persoon tot persoon. Ook leeftijd en de plaats op het lichaam spelen een rol. Toch kunt u een en ander doen om een litteken zo mooi mogelijk te laten genezen. Plastisch chirurg dr. Thierry Tondu zet u op weg.

1. Alert zijn voor infectie

Roodheid, zwelling, warm aanvoelen zijn tekenen van lokale infectie. Neem in dat geval zeker contact op met uw arts. Infectie kan optreden vanaf de derde dag tot een tweetal weken na de operatie. Nadien is er in principe geen infectiegevaar meer.

 

2. Ondersteunen waar nodig

De chirurg sluit een wonde in verschillende lagen, waarbij hij de buitenste huidlaag zo fijn mogelijk probeert te sluiten. Het is belangrijk om dat te doen met zo weinig mogelijk tractie op de huid. Om die reden genezen littekens op de borst en het gezicht mooier dan littekens op rug of schouder. Op de huid van rug en schouders staat immers veel meer spanning. Indien nodig voorziet de chirurg in postoperatieve ondersteuning voor het litteken. Een buikband bijvoorbeeld zorgt voor wat druk, zodat er niet aan het litteken wordt getrokken. Ook een postoperatieve bh bij borstingrepen zorgt ervoor dat de zwaartekracht minder invloed heeft en littekens kunnen helen met zo weinig mogelijk tractie.

3. Goed hydrateren

Na twee à drie weken kunt u het litteken geregeld insmeren met een hydraterende crème. Dat maakt het litteken soepeler waardoor het op middellange termijn minder opvallend zal zijn. Masseer de crème onder lichte druk in de huid. Een goede hydraterende crème volstaat. Er bestaan ook speciale, soms dure, littekenzalven. Die kunnen een meerwaarde hebben, maar de ervaring leert dat elke patiënt er anders op reageert. Het resultaat is dus moeilijk te voorspellen.

Download PDF